Üdvözlünk a Piatnik hivatalos magyarországi weboldalán!  

  • Rólunk
  • Letöltések
  • Fejlesztőknek
  • Hírek
  • Piatnik Klub
  • Kapcsolat
  • Üdvözlünk a Piatnik hivatalos magyarországi weboldalán!

     

    Hírek

    2020 születésnapos és jubileumi társasjátékai

    Piatnik
    2020.11.12 00:00
    2020 születésnapos és jubileumi társasjátékai
    Az idei év tele van ünneplésre méltó jubileumi évfordulókkal a társasjátékok világában! Cikkünkben összegyűjtöttök melyek azok a kiadók és játékok, melyek 2020-ban ünneplik kerek születésnapjukat!

    Gondoltad volna? Az idei év tele van ünneplésre méltó jubileumi évfordulókkal a társasjátékok világában! Cikkünkben összegyűjtöttük, melyek azok a kiadók és játékok, melyek 2020-ban ünneplik kerek születésnapjukat!

    70 éves a Rummikub

    Romániában az 1930-as években a kártyázás tilos volt. Ugyanakkor Ephraim Hertzano üzletember kijátszotta a tilalmat azzal, hogy olyan játékelemeket gyártott, amiken kártyaszimbólumok és képek helyett különböző színű számok voltak. Így született meg a Rummikub ötlete. A nagy áttörésig azonban 1977-ig kellett várni, ekkor került bemutatásra a társasjáték a legendás Johnny Carson Show keretében, aminek következtében a játék gyorsan feljutott az USA-ban a legkeresettebb játékok listájának élére. A Rummikub 3 évvel később, 1980-ban nyerte el a Spiel des Jahres „Az Év Játéka” rangos díjat, annak köszönhetően, hogy a társas összehozza a fiatalabb és az idősebb generációt egy közös játékélményben.

    A Rummikub játékot eddig 26 nyelvre fordították le, napjainkban több pedig mint 60 országban értékesítik. Az évtizedek óta tartó siker nem véletlen, hiszen a játék tartalmaz minden olyan elemet, amely elengedhetetlen egy sikeres játékhoz, emellett könnyen megtanulható és változatos. További érdekesség, hogy 1991 óta a legjobb játékosok egymással is versenyeznek a háromévente megrendezésre kerülő hivatalos Rummikub világbajnokságon.

    Számos Rummikub kiadás érhető el webáruházunkban: érdekel

    40 éves az AMIGO Kiadó

    Idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a híres német AMIGO Spiel + Freizeit GmbH, mely az évek során számos népszerű társasjátékot dobott piacra. Melyek a kiadó nevezetes társasjátékai?

    - Wizard: ebből az ütésvivős kártyajátékból napjainkig az Amigo 1,7 millió példányt értékesített.

    - Halli Galli: 1991-ben jelent meg Tutti Frutti néven Haim Shafir játéka. Mit változtatták meg a játék nevét a későbbiekben? A Tutti Frutti a kártyákon látható gyümölcsökre utalt, ám abban az időben futott az RTL-en egy azonos nevű kissé pikáns TV-műsor, ezért a játékot átkeresztelték Halli Galli-ra.

    - Solo: Ki ne szeretné a legizgalmasabb kártyacsatákat tartogató Solo játékot? A kártyajátékot azután dolgozták ki, miután elveszítették az UNO értékesítési jogait. A Solo ugyanakkora sikert aratott a piacon, mint előde.

    - Bohnanza: Uwe Rosenberg játéka a következő milliós nagyságrendben eladott játék, a sikere kiterjedt babuniverzumot hoz létre.

    - Vigyázz!(6): 1994 év óta töretlen sikernek örvend, Németországban pedig Az Év Kártyajátéka díjjal is gazdagodott. A szórakoztató kártyajáték számos kiadásban került már a boltok polcaira. Legújabb a Vigyázz!(6) társasjáték verziója, mely webáruházunkban is elérhető.

    - L.A.M.A.: a Reiner Knizia által tervezett kártyajáték, mely 2019-ben „Év játéka” (Spiel des Jahres) díjat kapott. A Láma egy könnyen megtanulható, könnyed kártyajáték, amely remek kikapcsolódást nyújt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

    30 éves az ACTIVITY

    Az Activity a stájerországi Seckauban született, amikor két osztrák házaspár: Ulrike és Paul Catty valamint Maria és Josef Ernst Führer ott töltötték az ünnepeket és unalmukban különböző játékokat találtak ki, amikkel elüthetik az időt. A játékukat a Piatnik 1990-ben szerkesztői átdolgozás után megjelentette és mára egy örökklasszikus társasjátékká vált. Még egy „Activity Extreme Show” című televíziós műsort is kidolgoztak a játék alapján, amellyel egy időben pedig megjelent az Activity Extreme társasjáték is, ami csak egy volt a több mint 40 különböző Activity kiadásból.

    Az Activity játékokat napjainkban 14 nyelven adják ki, az eladási számok pedig összességében 10 millió felett vannak, így kijelenthető, hogy a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb társasai közé tartoznak az Activity társasok.

    Fedezd fel az izgalmas Activity kiadásokat webáruházunkban: Érdekel

    25 éves a CATAN

    1995-ben a Kosmos kiadónál jelent meg a Die Siedler von Catan, mely a hazai piacon a Piatnik gondozásában jelent meg, Catan Telepesei néven. A korabeli játékkritikusok számára azonnal világos volt az a tény, hogy a szerző Klaus Teuber kiváló társasjátékot készített, ugyanakkor a stratégiai játék sokak számára túl összetett volt. Amit akkoriban senki sem sejthetett, hogy a catani telepesek megalapították az úgynevezett "német játékok" műfaját, amelyet később eurogamesnek is neveztek!

    A Catan Telepesei 1995-ben a „Év Játéka” (Spiel des Jahres) díj mellett a „Német Játékdíj” (Deutscher Spielepreis) elismerést is megkapta, valamint az „Aranytoll” (Goldene Feder) díjjal is gazdagodott. Ha mindez nem lenne elég 2000-ben elnyerte „Az évszázad játéka” (Spiel des Jahrhunderts) kitüntetést is.

    Az évek során számos különböző és izgalmas kalandokban gazdag Catan kiadás jelent meg, webáruházunkban jelenleg 11 stratégiai játék érhető el. Ismerd meg őket és találd meg kedvencedet: Érdekel

    20 éves a CARCASSONNE

    A kritikusok már 2000 őszén a játék megjelenés után megjósolták, hogy a Carcassonne nagy eséllyel indulhat 2001-ben az „Év játéka” (Spiel des Jahres) díjért, melyet el is nyert. A társasjáték a nevét a dél-franciaországi Carcassonne városról kapta, mivel a játékosok egyik fontos feladata minél nagyobb erődített városok létrehozása.

    A játékot eddig 25 nyelvre fordították le, többek között magyarra is. Hazánkban a játék a Piatnik gondozásában jelent meg és van azóta is. Egy végtelenül egyszerű lapkalerakó játékról beszélünk, amiben egy francia tájat építünk és népesítünk be „meeple” figurákkal. Mit takar a „meeple” név? Egyszerű, az „én embereim”: a my és people szavakból áll össze. Az alapjátékhoz számos kiegészítő jelent meg, valamint önálló játékvariációk is megtalálhatóak a sorozatban.

    Fedezd fel a különböző Carcassonne kiadásokat webhsopunkban: Érdekel

     

    20 éves a CARTAGENA

    Először 2000-ben jelent meg Cartagena néven a társasjáték a Winning Moves-nál, majd 2009-ben átkeresztelték „Die Flucht” névre, ezt követően 2014-ben már a Ravensburger kiadónál jelent meg a társas ismét Cartagena néven. 2017-ben került a Piatnikhoz a játék és azóta is Cartagena néven van jelen a piacon.

    Jó oka van annak, hogy több kiadó hitt Leo Colovini játékában, mivel ez egy nagyszerű családi társasjáték, ami kétféle változatban is játszható: egy szerencsén alapuló, nyitott kártyákkal játszott játékmechanizmus, amiben a taktikának van nagyobb szerepe, valamint egy laphúzó játékmechanizmussal is kipróbálható.

    A legendás történet alapja, hogy a kalózok egy maroknyi csapata megszökött a híres Cartagena erőd börtönéből. A játék során a cél, hogy a kalózok a földalatti alagútrendszerben minél hamarabb eljussanak a parton várakozó hajóhoz és elmeneküljenek.

    Ismerd meg az idén 20 éves Cartagena társasjátékunkat webáruházunkban: Érdekel

     

    20 éves a METRO                        

    Dirk Henn a METRO társasjátékát először a saját kis kiadójában jelentette meg 1997-ben, de az igazi áttörést a Queengames kiadó hozta meg számára 2000-ben. A magyar piacra a Piatnik hozta el ezt a lapkalerakó játékot.

    A játék témája a párizsi metróvonal kiépítése. Egyszerű, kellemes, gyorsan megérthető társasjáték, mely már kisgyerekekkel is játszható, de egy-egy alkalomra felnőtteknek is rövid kikapcsolódást nyújt.

    Ismerd meg a megújult, 4 kiegészítéssel rendelkező Metro társasjátékot: Érdekel

    Tekintsd meg a legújabb Piatnik társasjátékokat! MEGNÉZEM AZ ÚJDONSÁGOKAT

    További érdekes tartalmakért kövesd Instagram oldalunkat: PIATNIK INSTAGRAM

    Kövesd Facebook oldalunkat, ahol további hasznos információkat találsz: PIATNIK FACEBOOK

    Amennyiben tetszett a cikk, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy biztosan értesülj újonnan megjelenő híreinkről, játékainkról: PIATNIK HÍRLEVÉL